Marius Bîcu, proprietar Ferma cu Omenie, la Forbes Forward

Marius Bîcu, proprietar Ferma cu Omenie, la Forbes Forward

Marius Bîcu, proprietarul Fermei cu Omenie, a discutat în cadrul emisiunii Forbes Forward despre provocările și strategiile companiei în contextul evoluției pieței de lactate. Perioada pandemiei și urmările conflictului din Ucraina au impus adaptări rapide, transformând agilitatea într-un factor esențial pentru afacere.

„În 2022 am mai avut o tură de reziliență la schimbări, dar piața nu ne-a lăsat să absorbim toate schimbările care au venit din imputuri. Datorită inflației, a trebuit să creștem prețurile de 1-2 ori pe an, între 3-7%, erau majorări în funcție de inflația anului respectiv. Anul trecut, pentru prima oară am scăzut prețurile, după ianuarie-februarie. Volumele scăzuseră foarte mult din cauza prețurilor ridicate, iar în primăvară am obținut niște prețuri mai bune de la fermieri, fiindcă prețurile erau atât de mari încât numai plecau de la rafturi. Profitând de situația aceasta am zis să dăm mai departe ieftinirea clienților, făcând prima scădere de preț din istoria noastră. 

Volumele au revenit repede și am putut păstra angajații fără să facem restructurări, însă marja profitului a scăzut. Piața lactatelor este stabilă, ușor în creștere, dar vin niște lucruri noi. Mâncarea se schimbă mai repede decât ne-am așteptat acum 5 ani, când nu vedeam mâncarea mergând pe biciclete sau oamenii înlocuind mesele cu shakeuri de protenine și după conținutul de carbohidrați și grăsimi saturate, ci se uitau la gust și aromă. Oamenii caută un plus de proteină, mai puțină grăsime și o cantitate redusă de sare. În general, a apărut laptele vegan și deja există peste tot. Noi cu fabrica de brânză avem lapte vegan în casă”, spune Maris Bîcu, proprietarul Fermei cu Omenie.

Anul 2023 a marcat o schimbare semnificativă pentru Ferma cu Omenie, care a implementat prima strategie de business pe trei ani. O mare atenție a fost acordată pieței locale, recunoscând oportunitățile pe care le oferă aceasta. Investițiile în tehnologie și energie verde au fost prioritare, cu scopul de a optimiza costurile și a crește capacitatea de producție.

„Cea mai mare schimbare a fost în marketingul local. Ne-am dat seama că mai mult de jumătate din businessul nostru este la export în ultimii cinci ani și că vindem acolo bine, creștem 10-15% pe an. De asemenea, ne-am dat seama că este o piață locală extrem de valoroasă în jurul nostru, avem patru orașe mari – Alba, Cluj, Tg. Mureș, Sebeș, Sibiu – pe care le putem deservi cu produse proaspete. Aceasta a fost diferențierea în anul 2023, am învățat și am început să facem marketing pentru aceste produse proaspete. În urmă cu câțiva ani, Ferma cu Omenie a accesat un program european de marketing pe lanț scurt și am primit fonduri nerambursabile să facem marketing la noi acasă, adică 70 km în jurul fermei. Pentru anul 2025, vrem să ne ducem la alt nivel de ultra-fresh, producem noaptea brânza și dimineața să fie în piață. Este ceva ce nu poți cumpăra din retail sau din import”, afirmă Bîcu.

Deși 2023 a adus creșteri de costuri, profitul companiei a înregistrat o creștere semnificativă, susținută de extinderea portofoliului de clienți și consolidarea relațiilor existente. Exporturile reprezintă o parte semnificativă din activitate, însă accentul Fermei cu Omenie se pune pe consolidarea relațiilor cu clienții actuali.

„Anul trecut, oamenii s-au plâns de vânzări. Strategic, noi am avut mărirea echipei de vânzări care ne-au scăpat de probleme. Dacă nu aveam clienți și produse noi, compania ar fi stagnat și n-am fi avut o creștere de 15%. Clienții noi au fost cheia succesului, iar anul acesta ne bazăm tot pe aceștia.Nu așa mult la export, cât în România. Ne-am deschis și către HoReCa, nu la nivel național, ci local. Am avut la final de an o creștere așa de mare, că am ajuns la cifrele pe care ar fi trebuit să le avem în 2024”, adaugă Marius Bîcu.

În ceea ce privește viitorul, Ferma cu Omenie vizează creșterea capacității de producție și consolidarea poziției pe piața internă și externă. Cu investiții planificate și o viziune clară, compania se pregătește să facă față provocărilor și să valorifice oportunitățile într-un mediu comercial în continuă schimbare.

„Anul acesta avem în producție niște investiții care să ne optimizeze costurile. Am pus la finalul anului trecut panouri fotovoltaice pentru a scăpa de costuri la energie, iar acum facem niște achiziții în tehnologie pentru a automatiza munca și a crește capacitatea de producție cu 30%. O altă mare optimizare a fost RPA-ul, pe l-am schimbat la final de an cu unul mai performant de la Microsoft.  În ceea ce privește exportul, politica noastră este de consolidare. Exportăm în 15 țări, 14 în Europa și în America, dar nu ne dorim să mergem în alte țări. Vrem să creștem relațiile cu clienții actuali. Ne așteptăm la o creștere de 10-15% în export anul acesta, iar în ceea ce privește retailul, ne uităm local, vrem să deschidem un magazin nou în toamna acestui an”, conchide proprietarul Fermei cu Omenie.

Sursa: 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!