Ziarul Financiar: „Acordul privind Brexitul bate la uşă. Ce spun exportatorii români? Şeful Unilact: Chiar dacă o să fie impuse taxe vamale, nu cred că se încheie colaborarea cu Anglia”

Ziarul Financiar: „Acordul privind Brexitul bate la uşă. Ce spun exportatorii români? Şeful Unilact: Chiar dacă o să fie impuse taxe vamale, nu cred că se încheie colaborarea cu Anglia”

Marius Bîcu, proprietarul fabricii de lactate Unilact Transilvania, care exportă  brânzeturi de 180.000 de euro anual în Anglia sub brandul Pachet de Acasă, este de părere că Brexitul nu va influenţa foarte tare exporturile de produse româneşti în Marea Britanie, chiar dacă exportul ar putea să se desfăşoare mai dificil, iar preţurile produselor ar putea să crească.

În prezent parlamentul britanic negociază un acord de tranziţie cu Uniunea Europeană privind Brexitul, un acord care are urma să fie finalizat în primul sfert al anului 2018. Acordul final va conţine condiţiile ieşirii Marii Britanii din UE, inclusiv termenii tranziţiei, condiţiile în care se desfăşoară schimburile comerciale şi drepturile cetăţenilor europeni şi britanici

.

„Noi avem o expunere de 4,5-5% din vânzări în Anglia şi nu cred că o să pierdem cota de acolo. Am avut discuţia asta de mai multe ori cu distribuitorii noştri din Anglia. Eu cred că o să fie o politică de liber schimb. Chiar dacă nu va fi liber schimb, chiar dacă vor fi impuse taxe vamale, nu cred că se încheie colaborarea cu Anglia. Poate că o să avem nevoie de documente suplimentare, poate că o să avem din nou vama, lucuri de care noi am uitat, poate că articolele o să se scumpească cu un anumit procent, dar eu cred că va fi liber schimb şi nu se întâmplă nimic”, a spus Marius Bîcu.

Producătorul de lactate Unilact Transilvania din comuna Unirea, judeţul Alba, un business de 3,6 mil. euro în 2016, procesează zilnic circa 15.000 de litri de lapte pe zi, materie primă care provine de la propriile animale, 400 de vaci de lapte şi 1.000 de oi, dar şi de la cooperativa agricolă Someş Arieş şi de la alţi crescători de animale din regiune.

Din producţia zilnică de două tone de brânzeturi pe zi, jumătate merge la export în 10 ţări din UE, sub marca Pachet de Acasă, în special în Germania, Spania, Italia şi Anglia. La sfârşitul trimestrului trei al acestui an exporturile reprezentau 55% din producţie, potrivit reprezen­tanţilor companiei.

În România, Unilact Transilvania este prezentă în lanţurile de magazine de comerţ modern Auchan, Carrefour şi  Kaufland.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.12.2017

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!